ΕΠΟΞΕΙΔΙΚΑ ΔΑΠΕΔΑ

Τα εποξειδικα δαπεδα (συχνά αναφέρονται και ως εποξικα) είναι μια κατηγορία δαπέδων υψηλής αντοχής που ουσιαστικά αποτελούν μια υποκατηγορία από τα βιομηχανικα δαπεδα και εφαρμόζονται σε μια μεγάλη γκάμα εξειδικευμένων εφαρμογών.Ουσιαστικά πρόκειται για μια εποξειδική στρώση που τοποθετείται πάνω από ένα βιομηχανικό δάπεδο, η οποία του προσδίδει ακόμα περισσότερες ιδιότητες.

Κατά βάση χρησιμοποιούνται για εσωτερική χρήση και όχι τόσο για εξωτερική, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι μακροχρόνια επηρεάζεται από την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει περίπτωση να αλλοιωθεί η απόχρωση του χρώματος, ενώ μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται και άλλες ιδιότητες του δαπέδου. Μια καλή εναλλακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα σταμπωτα δαπεδα που αναλύουμε σε άλλη ενότητα, ιδιαίτερα αν θέλουμε ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα για εξωτερικούς χώρους.

Ανεξάρτητα όμως αν θα επιλέξετε εποξειδικα δαπεδα ή κάποιο άλλο, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η εφαρμογή τους να γίνει σωστά και ποιοτικά.

Σε γενικές γραμμές τα εποξειδικα δαπεδα διακρίνονται για κάποια χαρακτηριστικά και ορισμένες ιδιότητες, που τα κάνουν ιδανική επιλογή για κάποιες περιπτώσεις. Ας δούμε αυτά τα πλεονεκτήματα λίγο πιο αναλυτικά

green arrow image Μηδενική Απορροφητικότητα. Τα εποξειδικα δαπεδα δεν απορροφούν ότι και αν πέσει πάνω τους, γεγονός που τα κάνει πολύ χρήσιμα σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι για παράδειγμα ακόμα και αν πρόκειται για κάποιο συνεργείο αυτοκινήτων που συχνά πέφτουν λάδια ή σφαγεία με αίματα, ένα επιμελές πλύσιμο αρκεί για να καθαρίσει το δάπεδο.

green arrow image Εξαιρετική αντοχή στα χημικά. Πιο συγκεκριμένα τα εποξειδικα δαπεδα δεν επηρεάζονται από ανόργανα και οργανικά οξέα, κοινά χημικά, αλκάλια και διάφορους διαλύτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ιδανική λύση τόσο για απαιτητικά πλυντήρια αυτοκινήτων όσο και για εγκαταστάσεις αποθήκευσης φρούτων, κρεάτων, γαλακτοκομικών και γενικά τροφίμων, αφού επιτρέπει τον βαθύ καθαρισμό με χημικά που εξασφαλίζουν τα επιτρεπτά επίπεδα υγιεινής.

green arrow image Ανεπηρέαστο στις ακραίες θερμοκρασίες. Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που κάνει τα εποξειδικα δαπεδα να ξεχωρίζουν είναι πως δεν επηρεάζονται από ακραίες θερμοκρασίες, είτε είναι πολύ χαμηλές είτε υψηλές.

green arrow image Δεν απαιτούν την ύπαρξη αρμών. Αυτό συμβαίνει γιατί τα εποξειδικα δαπεδα είναι ουσιαστικά μονολιθικά, που σημαίνει ότι όλη η στρώση αποτελείται πρακτικά από ένα ενιαίο κομμάτι χωρίς κενά για αρμούς, κάτι που τα κάνει ακόμα πιο συμπαγή και αποτελεσματικά απέναντι σε υγρασίες, φθορές κ.α.

green arrow image Τεράστια Αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις. Αυτό σημαίνει πως τα εποξειδικα δαπεδα έχουν μεγάλη αντοχή στη πίεση, την τριβή και γενικά μπορούν να υποστηρίξουν τη διέλευση αρκετά μεγάλων φορτίων, όπως βέβαια και τα περισσότερα δάπεδα υψηλών απαιτήσεων

green arrow image Ποικιλία χρωμάτων. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων αυτό που ταιριάζει περισσότερο με το στυλ και τις ανάγκες σας
Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα κύρια χαρακτηριστικά που διακρίνουν τα εποξειδικα δαπεδα και τα έχουν κάνει τόσο χρήσιμα και αποτελεσματικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Προσοχή χρειάζεται η επιφάνεια να είναι πλυμένη και καθαρή (χωρίς σκόνες, σαθρά υπολείμματα, γράσα, λάδια κλπ) αλλά και καλά στεγνωμένη. Επίσης μετά την επίστρωση της εποξειδικής επικάλυψης, πρέπει η επιφάνεια να μείνει τουλάχιστον 6 ώρες στεγνή, ώστε να σταθεροποιηθεί καλά, ενώ χρειάζεται και προσοχή σε όλα τα στάδια της εφαρμογής γενικότερα.