Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ

Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε καθημερινά, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ψάχνουν τρόπους εξοικονόμισης ενέργειας και περιορισμού των δαπανών. Οι σκέψεις των περισσοτέρων έχουν να κάνουν με νέες μορφές θέρμανσης όπως το φυσικό αέριο, τα ενεργειακά τζάκια, τα κλιματιστικά, οι σόμπες πέλετ κλπ. μιας και το πετρέλαιο αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο δαπανηρή λύση.

Οι ενέργειες αυτές μειώνουν το κόστος θέρμανσης αλλά δεν αποδεικνύονται ικανές για να θερμάνουμε έναν χώρο όπως θα το επιθυμούσαμε.
1-3

Αυτό συμβαίνει γιατί αμελούμε τον βασικό κανόνα της θέρμανσης, το θερμικό ισοζύγιο :το ποσό της ενέργειας που πρέπει να δαπανήσουμε για να ισοσταθμίσουμε τις θερμικές απώλειες ενός χώρου.

Το να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον έναν απο τους δύο παράγοντες της εξίσωσης δεν λύνει το πρόβλημα της θέρμανσης. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δωθεί στο πώς θα μειώσουμε τις απώλειες ενός χώρου καθώς έτσι θα χρειάζεται να δαπανήσουμε μικρότερο ποσό ενέργειας.

Εαν σε ένα δωμάτιο που υπάρχει θέρμανση έχουμε έστω και για μικρό χρονικό διάστημα ανοιχτό ένα παράθυρο, ο χώρος δεν μπορεί παρα να κρυώσει. Σκεφτείτε τώρα σε έναν χώρο με παλαιά κουφώματα και ελλειπή θερμομόνωση των εξωτερικών επιφανειών πόσες επιπλέον απώλειες καλούμαστε να υπερκαλύψουμε για να ζεσταθούμε.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό οτι η μείωση των δαπανών θέρμανσης επιτυγχάνεται μεσω της μείωσης των απωλειών σε θερμότητα. Απο την πολύ απλή λύση της θερμομόνωσης (εσωτερικής-εξωτερικής)  μιας εφαρμογής που μας χαρίζει εντυπωσιακή μείωση των απωλειών και κατα συνέπεια των αναγκών για θέρμανση.