ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Το πρόβλημα των υγρασιών στο σπίτι, είναι ιδιαίτερα έντονο στη χώρα μας, αφού το κλίμα σε πολλά μέρη της χώρας είναι σχετικά υγρό και αυτό επηρεάζει αρνητικά, ιδίως τις κατοικίες που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Τα σημεία που χωλαίνουν συνήθως από υγρασία είναι τα ταβάνια (ιδίως στους τελευταίους ορόφους της πολυκατοικίας), οι εξωτερικοί τοίχοι, τα υπόγεια και οι πιλοτές. Γενικά όλες οι επιφάνειες που έχουν άμεση επαφή με εξωτερικά στοιχεία στα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί μονώσεις, αργά ή γρήγορα έχουν προβλήματα υγρασίας.

Για την αποφυγή όλων αυτών των προβλημάτων και την δραστική αντιμετώπισή τους, πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες. Με τον όρο στεγανοποιήσεις εννοούμε την εφαρμογή ειδικών στεγανοποιητικών υλικών στα σημεία του σπιτιού που υπάρχει πρόβλημα, ώστε να απομονωθούν οι εξωτερικές υγρασίες και να μην προσβάλλουν τα διάφορα σημεία του σπιτιού. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού περιλαμβάνει κατ’ αρχάς την άμεση επέμβαση των σημείων που έχουν εμφανίσει πρόβλημα και κατόπιν την εφαρμογή των στεγανοποιητικών υλικών.

Επειδή υπάρχουν πολλά και διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιούνται στις στεγανοποιήσεις, καλό είναι να προσέξετε τι θα χρησιμοποιήσετε. Συνήθως ισχύει ο κανόνας ότι το ακριβότερο είναι και καλύτερο. Απ’ την άλλη ένα υλικό που μπορεί να είναι πολύ φτηνό, ενδέχεται να μην έχει καλή εφαρμογή και να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από τα αρχικά. Επίσης θα χρειαστεί να επιβαρυνθείτε με το κόστος νέας εφαρμογής σε στεγανοποιήσεις αν η εργασία δεν είναι επιτυχημένη.

Όπως προαναφέραμε η συγκεκριμένη διαδικασία είναι σημαντική και έχει ιδιαιτερότητες, αφού μία λάθος εφαρμογή των υλικών ή η μη σωστή επέμβαση στο προβληματικό σημείο, μπορεί να δυσχεράνει το πρόβλημα της υγρασίας. Ένας τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι η όλη διαδικασία είναι σύμφωνη με τις σωστές προδιαγραφές και ότι το τελικό έργο θα είναι αποτελεσματικό, είναι να αναθέσετε τις στεγανοποιήσεις σε εξειδικευμένα συνεργεία που να έχουν μεγάλη εμπειρία και άριστη γνώση των υλικών για μονώσεις που κυκλοφορούν στο εμπόριο.