ΕΙΔΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ

Τα πλακίδια αποτελούν διαχρονικά ένα δημοφιλές οικοδομικό υλικό. Είναι ανθεκτικά, εύκολα στο καθάρισμα και η ποικιλία του υλικού, των αποχρώσεων, του ύφους και του μεγέθους τους προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες, ώστε να προσθέτουν μοναδικές διακοσμητικές πινελιές σε κάθε χώρο.

Από το δάπεδο μέχρι την πλάτη της κουζίνας και τους τοίχους του μπάνιου, τα πλακίδια δίνουν το μοναδικό παρόν τους από οποιοδήποτε υλικό είναι φτιαγμένα και για οποιοδήποτε αισθητικό αποτέλεσμα.

Παρακάτω ακολουθεί περιγραφή ειδικού τύπου πλακιδίων που μπορείτε να επιλέξετε κατά την ανακαίνιση εσωτερικού χώρου. Αναφέρονται πλακίδια με κριτήριο τις διαστάσεις τους, το σχήμα τους και το υλικό κατασκευής τους.

1. Πλακίδια μεγάλου μεγέθους

sam_3991Παλαιότερα οι επιλογές περιορίζονταν σε βασικά μικρά μεγέθη. Όμως τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται συνεχώς μία τάση του σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, είτε σε νέες κατασκευές, είτε σε ανακαινίσεις υφισταμένων, για ζήτηση μεγάλου μεγέθους πλακιδίων. Τα μεγάλα πλακίδια έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν οπτικά το χώρο, καθώς απαιτούνται λιγότεροι αρμοί με αποτέλεσμα μια πιο συνεκτική και ομαλοποιημένη επιφάνεια και συγχρόνως  μεγαλύτερη ευκολία στο καθάρισμα και τη συντήρηση.

Τα XXL πλακίδια υπάρχουν σε διάφορες διαστάσεις αναλόγως των εταιριών παραγωγής τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε το μέγεθος 3000x1500mm (4.50m2) και τα υποπολλαπλάσια του 750x1500mm, 1500x1500mm κλπ., είτε για επίστρωση δαπέδου, είτε για επένδυση τοίχων.

 

2. Πλακίδια μικρού πάχους

7677b9d047d7535f61a6eae67d8e7bc3

 

Μια από τις πιο hot τάσεις που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στις εκθέσεις δομικών υλικών είναι η εμφάνιση πλακιδίων μικρού πάχους (SLIM). Το πάχος τους  ξεκινάει από περίπου 2,5 mm για τους τοίχους και φθάνει μέχρι περίπου 6 mm για τα δάπεδα. Αποτελούν μια ευέλικτη λύση σε πολλές περιπτώσεις δαπέδων, αλλά είναι μοναδικά για τις ανακαινίσεις υφισταμένων δαπέδων, λόγω του ελάχιστου πάχους τους που επιτρέπει την τοποθέτηση πάνω από τις υπάρχουσες επενδύσεις δαπέδων ή και τοίχων, εξαλείφοντας την ανάγκη καθαίρεσης τους και προσαρμογής του ύψους των θυρών, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και χρήμα στο κόστος εργασίας. Τα πλακίδια είναι ελαφριά με πολύ καλές μηχανικές αντοχές, και φιλικά στο περιβάλλον, καθώς απαιτείται λιγότερο υλικό για την παραγωγή τους.

 

3. Πλακίδια ιδιαίτερου σχήματος

450136787e720e82ab74644bbc9c1a6d

 

Αν θέλετε να προσδώσετε στο χώρο σας μεγαλύτερο αισθητικό ενδιαφέρον, μπορείτε να επιλέξετε πλακίδια ασυνήθιστου σχήματος, που είναι εμπνευσμένα από πλακίδια που χρησιμοποιήθηκαν σε όλη την ιστορία και σε διάφορους πολιτισμούς. Τα πλακίδια αυτά δημιουργούν τολμηρή εμφάνιση σε ολόκληρο το χώρο σε κάποιο σημείο του που θέλετε να αναδείξετε. Διατίθενται πολυγωνικά κανονικού ή ακανόνιστου σχήματος  πλακίδια σε διάφορες αποχρώσεις και μεγέθη ανάλογα με το ύφος του χώρου.

 

4. Ανοξείδωτα πλακίδια

40fa670fc3cb459dd7e338676391aa7f

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αναθεωρείται η δυσπιστία προς τα μεταλλικά/ανοξείδωτα πλακίδια έναντι των συμβατικών κεραμικών. Τα ανοξείδωτα πλακίδια είναι καινοτόμα, ευέλικτα και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό αισθητικό hi-tech αποτέλεσμα, που ικανοποιεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του κάθε σχεδιαστή. Είναι αντιστατικά και αντιμικροβιακά , καθαρίζονται εύκολα, απαιτούν μικρή συντήρηση και έχουν υψηλή αντοχή. Εκτός από την κουζίνα μπορούν να λειτουργήσουν ως διακοσμητικό στοιχείο σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

 

 

5. Πλακίδια από γυαλί

6336e68d42f2223fca5170b953b9ef14

 

Ένα δάπεδο από γυαλί μπορεί να προσθέσει μια διάσταση στο χώρο σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι δημιουργίας ενός γυάλινου δαπέδου και ενώ είμαστε εξοικειωμένοι με τα γυάλινα δάπεδα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, η οικιακή τους χρήση δεν είναι τόσο διαδεδομένη, καθώς η γενική εντύπωση της υφής του γυαλιού παραπέμπει σε διαφανείς και λείες, ολισθηρές επιφάνειες. Αντίθετα υπάρχει οικιακή χρήση σε κάθετες επιφάνειες (τοίχοι κλπ). Στα πλεονεκτήματα του γυαλιού καταγράφονται η αίσθηση ευρυχωρίας, φωτεινότητας και κομψότητας  που προσφέρει στο χώρο, και η ιδιαίτερη στυλιστική άποψη που δημιουργεί. Έχει ευελιξία στη διαμόρφωση σχημάτων και μεγεθών, ακόμη και τελικών υφών.