Στεγανοποίηση ταράτσας: Συμβουλές

1. Οι στεγανοποιήσεις (ή μονώσεις, όπως τις αποκαλεί ο περισσότερος κόσμος) ταρατσών γίνονται είτε με επαλειφόμενα υλικά είτε με έτοιμες μεμβράνες/ φύλλα που κολλιούνται μεταξύ τους με φλόγιστρο, θερμό αέρα ή με χημικά μέσα, έτσι ώστε να αποτελέσουν μια ενιαία, χωρίς αρμούς, στεγανή στρώση.

2. Είναι διαπιστωμένο ότι οι μεμβράνες υπερτερούν σε αξιοπιστία από τα επαλειφόμενα υλικά, γι’ αυτό και έχουν κατισχύσει αυτών στην αγορά.

3. Από τις μεμβράνες έχουν ξεχωρίσει τα ασφαλτόπανα (ασφαλτικές μεμβράνες) τόσο για λόγους ευκολίας, όσο και για λόγους τιμής.

4. Τα ασφαλτόπανα που δουλεύονται στην Ελλάδα είναι είτε τα πλαστομερή (APP), είτε τα ελαστομερή (SBS) που γενικώς είναι καλύτερα και ακριβότερα.

5. Η στεγανοποίηση μπορεί να μπει είτε κάτω από τη θερμομόνωση, οπότε είναι μόνιμα προστατευμένη, είτε πάνω από τη θερμομόνωση, οπότε μπορεί να μείνει κι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες.

Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για ανεστραμμένη μόνωση, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της οποίας μπορείτε να δείτε στο οικείο άρθρο.

6. Η στεγανοποίηση πρέπει να μπαίνει πάνω σε επιφάνεια με ελάχιστη κλίση 1,5%.

Εάν τα νερά λιμνάζουν πάνω στη στεγανοποίηση, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.

Ειδικά ορισμένα στεγανοποιητικά υλικά όπως π.χ. τα ακρυλικά, είναι πολύ ευάλωτα ακόμα και στην ελάχιστη συσσώρευση νερών (υδροστατική πίεση).

7. Εάν οι στεγανοποιήσεις/μονώσεις μένουν εκτεθειμένες στον ήλιο, τότε θα πρέπει να έχουν κάποια προστασία από τον ήλιο και τους λοιπούς στρεσογόνους παράγοντες.

Για παράδειγμα, τα ασφαλτόπανα συνήθως προστατεύονται είτε από μία στρώση με έγχρωμες, ορυκτές ψηφίδες, είτε από ένα φύλλο αλουμινίου με συνηθισμένο πάχος 80 μικρά (1 μικρό = 1 χιλιοστό του χιλιοστού).

8. Ποια από τις δύο αυτές προστασίες μπορεί να εγγυηθεί μεγαλύτερη λειτουργική ζωή της στεγανοποίησης;

Και οι δύο είναι πολύ καλές, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ασφαλτόπανα αλουμινίου χρειάζονται πολύ καλές κλίσεις που σπάνια βρίσκονται στην Ελλάδα.

9. Διαλέξτε με προσοχή τα ασφαλτόπανα που θα χρησιμοποιήσετε στη μόνωση/στεγανοποίηση της ταράτσας σας.

Με μικροδιαφορές στις τιμές μπορείτε να εξασφαλίσετε πολύ καλύτερη ποιότητα.

10. Με ακόμη περισσότερη προσοχή πρέπει να επιλέξετε το συνεργείο που θα τα τοποθετήσει.

Τουλάχιστον αποκλείστε την εμφανή σκαρταδούρα.

11. Μην παραλείψετε να ζητήσετε τόσο εγγύηση για το υλικό όσο και για την εργασία.

(Συντάκτης: Χρήστος Στρογγύλης Πολ. Μηχ/κός – ΜΒΑ – DipΜ)