ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ

Αυτές είναι ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την πατητή τσιμεντοκονία στα δάπεδα του σπιτιού σας, σαν πρόταση διακόσμησης.

Μέχρι σήμερα, είχαμε γνωρίσει την πατητή τσιμεντοκονία ως βάση δαπέδου πριν τοποθετήσουμε ξύλο ή πλακάκια σε αυτό, ενώ όταν τη συναντούσαμε μόνη της ή στον τοίχο σκέτη, μας φαινόταν σίγουρα κάπως άχρωμη και ψυχρή χωρίς ουσία, που θα ταίριαζε μόνο σε δωμάτια υπογείων ή σε δωμάτια εργοστασίων. Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων και αν κρίνουμε από τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει την πατητή τσιμεντοκονία να έχει εξελιχθεί και να έχει τελειοποιηθεί σε ότι αφορά τη χρωματιστή εφαρμογή της στα δάπεδα, σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους σπιτιών αλλά και σε χώρους όπως είναι και τα ξενοδοχεία. Ίσως πρόκειται για μια επιστροφή σε μια πιο παλιάς αντίληψης τεχνοτροπία, κατά την οποία χρησιμοποιούνταν κυρίως φυσικά υλικά. Η μορφή αυτή της τσιμεντοκονίας είναι αυτό που λέμε «πατητή τσιμεντοκονία» και σας παραθέτουμε ορισμένες από τις πιο χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτήν, σχετικά με τον τρόπο και τον τόπο της εφαρμογής της, αλλά και σε ότι αφορά το κόστος της.

46

Τι ακριβώς είναι η πατητή τσιμεντοκονία;

Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο έχει άριστες αντοχές και είναι εντελώς αδιάβροχο, ενώ διατίθεται σε πάνω από 80 διαφορετικά χρώματα. Αυτό που γίνεται με την πατητή τσιμεντοκονία, είναι ότι δημιουργείται μια επιφάνεια χωρίς ρήγματα ή ραγίσματα, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την πιο άριστη πρόσφυση σε μεγάλες μηχανικές αντοχές, αλλά και σε επιστρώσεις για συστήματα θέρμανσης μέσα από το δάπεδο. Τέλος, με τη σωστή επάλειψη της τσιμεντοκονίας με το ειδικό βερνίκι, μπορείτε να αποφύγετε εντελώς τα στίγματα στην επιφάνεια από βρωμιές, από λάδια, από το χρόνο ή από την υγρασία. Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα 100% προιόν ελληνικό, κάτι που σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο οικονομική από άλλα παρόμοια προιόντα. Από τη στιγμή που τα υλικά της προέρχονται από τη φύση στην Ελλάδα και δε χρειάζονται χημικές ουσίες επιπρόσθετα, τα οικονομικά της επίπεδα παραμένουν σε ιδιαίτερα λογικά για την τσέπη του Έλληνα πλαίσια. Μάλιστα, σε κάθε χώρα λόγω των διαφορετικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ο κόσμος εφαρμόζει τα αντίστοιχα παραδοσιακά υλικά κατά τόπους , ενώ στην Ελλάδα η παράδοση των υλικών της πατητής τσιμεντοκονίας αντέχει στο χρόνο και στο χώρο χωρίς να φθείρεται σχεδόν καθόλου τα τελευταία χρόνια.

Που τοποθετούμε την πατητή τσιμεντοκονία;

Τα σημεία στα οποία τοποθετούμε την πατητή τσιμεντοκονία είναι συνήθως τα δάπεδα των εξωτερικών ή των εσωτερικών χώρων, αλλά και τα μπάνια, οι σκάλες, οι πάγκοι και οι τοίχοι.

Με ποιον τρόπο τοποθετούμε την πατητή τσιμεντοκονία;

Για την τοποθέτηση της πατητής τσιμεντοκονίας , η εταιρία DecoMax® διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό. Ωστόσο σε περίπτωση που δεν υπάρχει το προσωπικό αυτό, η τοποθέτηση της είναι εφικτή. Για εγγυημένο αποτέλεσμα με υψηλή αισθητική προμηθευτείτε τα υλικά από την εταιρία μας.

Προετοιμασία της επιφάνειας

Θα πρέπει το υπόστρωμα να είναι λείο, επαρκές στατικά και χωρίς σκόνες, λάδια, ή άλλα υλικά.

Βήματα εφαρμογής στο δάπεδο

 1. Καθαρίστε το υπόστρωμα.
 2. Αραιώστε και ανακατέψτε το υλικό με δράπανο, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεπτόρρευστη μάζα χωρίς να υπάρχουν σβώλοι.
 3. Καλύψτε όλη την επιφάνεια με τη χρήση σπάτουλας, με το πρώτο χέρι. Προσέξτε η σπάτουλα να μην έχει «δόντια».
 4. Αφού δείτε πως έχει στεγνώσει, πατήστε προσεκτικά πάνω στο δάπεδο και εφαρμόστε τη δεύτερη στρώση, ώστε να προκύψει ένα πάχος περίπου 4 με 5 χιλιοστά.
 5. Αφού βεβαιωθείτε πως έχει στεγνώσει και η δεύτερη στρώση, βρέξτε και πατήστε την επιφάνεια ξανά με τη σπάτουλα.
 6. Αφήστε να περάσουν 4 με 5 μέρες περίπου και εφόσον σιγουρέψετε πως έχει στεγνώσει για τα καλά, εφαρμόστε με το πινέλο τις δυο στρώσεις του βερνικιού όπως αναφέρουν οι οδηγίες πάνω στο κουτί που αγοράσατε. Μη ξεχάσετε πως πρέπει να περιμένετε το προηγούμενο χέρι να έχει στεγνώσει πλήρως, για να περάσετε το επόμενο. Επίσης προσέξτε να μην υπάρχει σκόνη πάνω στο βερνίκι.

Βήματα εφαρμογής στον τοίχο

 1. Περάστε την πατητή τσιμεντοκονία με σπάτουλα
 2. Κάντε τον σοβά του μαρμάρου λείο με τη βοήθεια ενός γυαλόχαρτου, και έπειτα καθαρίστε τον.
 3. Περάστε το πρώτο χέρι, και αφού περιμένετε να στεγνώσει (μετά από 30 με 40 λεπτά) εφαρμόστε και το δεύτερο χέρι. Προσοχή: Το πάχος στο σύνολο του δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 με 3 χιλιοστά.
 4. Έπειτα, αφού έχετε βεβαιωθεί πως και το δεύτερο χέρι έχει στεγνώσει, ρίξτε νερό και πατήστε ξανά με τη σπάτουλα ώστε να γίνει η επιφάνεια τελείως λεία.
 5. Ότι υπόλειμμα από την σπάτουλα χτυπάει στο μάτι μπορούμε να το σβήσουμε με ένα σφουγγάρι
 6. Έπειτα από 4 με 5 μέρες και εφόσον η επιφάνεια έχει στεγνώσει πλήρως, εφαρμόζουμε όπως και στην προηγούμενη περίπτωση τις δύο στρώσεις του βερνικιού που έχουμε προμηθευτεί από την αγορά, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στο κουτί του. Προσέξτε και πάλι το χρόνο ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο χέρι, ενώ βεβαιωθείτε πως δε θα κάτσει σκόνη πάνω στο βερνίκι.