Ορολογία μερικών βασικών συντελεστών που σχετίζονται με τη θερμομόνωση ενός κτιρίου.
Συντελεστής Θερμικής Αγωγιμότητας (λ) : Είναι η ποσότητα θερμότητας (σε Watt) που περνά από τις απέναντι πλευρές ενός υλικού, πάχους ενός μέτρου, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των επιφανειών αυτών είναι ίση με ένα βαθμό Κέλβιν 1⁰K.
Ο συντελεστής (λ) ενός υλικού μετριέται σε βατ ανά μέτρο και βαθμό κέλβιν (W/mk) επηρεάζεται από τη φύση του ίδιου του υλικού, τη δομή του, τη θερμοκρασία, την υγρασία και την πίεση.
Όσο μικρότερος είναι ο συγκεκριμένος συντελεστής ενός υλικού τόσο καλύτερη θερμομόνωση έχει.
Συντελεστής Θερμοπερατότητας (U-value) : Είναι η ποσότητα θερμότητας (σε Watt) που περνά μέσα από ένα τετραγωνικό ενός δομικού στοιχείου, ορισμένου πάχους d σε ορισμένο χρονικό διάστημα μίας ώρας, όταν μεταξύ των δύο επιφανειών υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας ενός βαθμού Κέλβιν. Μετρά δηλαδή με πόση ευκολία διαπερνά η θερμότητα ένα υλικό ή σύστημα μέσα στα πλαίσια που αναφέρθηκαν.
Ο συντελεστής U-value μετριέται σε βατ ανά τετραγωνικό μέτρο και βαθμό Κέλβιν (W/m²K) και μαθηματικά εκφράζεται με τον τύπο U=1/R όπου R είναι ο συντελεστής θερμικής αντίστασης που θα δούμε παρακάτω.
Όσο μικρότερος είναι ο συγκεκριμένος συντελεστής ενός δομικού στοιχείου, υλικού ή στρώσεων υλικών, τόσο καλύτερη θερμομόνωση έχουμε.
Ο συγκεκριμένος συντελεστής επηρεάζεται από το πάχος σε συνδυασμό με το συντελεστή (λ) των υλικών ενός συστήματος.
Στον συγκεκριμένο πίνακα βλέπουμε ένα παράδειγμα υπολογισμού του U-value συμβατικής μόνωσης για την κλιματική ζώνη της Αττικής.
Ο συντελεστής Θερμικής αντίστασης R του κάθε υλικού υπολογίζεται από τον τύπο πάχος/λ (για την πολυστερίνη είναι 0,05/0,035 = 1,429)
Ο συντελεστής Θερμοπερατότητας U-value υπολογίζεται από τον τύπο 1/συνολικό R δηλαδή 1/2,44 = 0,41
Συντελεστής Θερμικής Αντίστασης (R) : Είναι το αντίστροφο του συντελεστή Θερμοπερατότητας. Μετρά δηλαδή με πόση δυσκολία (αντίσταση των μετρούμενων στοιχείων) περνά η θερμότητα, διαμέσου ενός υλικού ή στρώσεων υλικών (σύστημα) με διαφορά θερμοκρασίας στις δύο πλευρές του ίση με ένα βαθμό Κέλβιν.
Ο συντελεστής R μετριέται σε τετραγωνικά μέτρα επί βαθμούς Κέλβιν ανά βατ (m² K/W) και μαθηματικά εκφράζεται με τον τύπο R=d/λ όπου d το πάχος του υλικού και λ ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας.
Όσο μεγαλύτερος (αντίστροφα με τους προηγούμενους συντελεστές) είναι ο συντελεστής R ενός υλικού, τόσο καλύτερη θερμομόνωση έχει.
Χρήσιμη συμβουλή: Το καλύτερο μέσο μέτρησης για την θερμομονωτική απόδοση ενός υλικού είναι ο συντελεστής θερμικής αντίστασης R. Για να συγκρίνετε υλικά ή συστήματα να κάνετε την απλή πράξη διαίρεσης πάχος υλικού (d)/συντελεστής λ.