ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΜΑΣ

Ήρθε η ώρα των διακοπών και με τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα, όλοι μας έχουμε εκτιμήσει το εξοχικό μας. Θέλουμε όμως να του δώσουμε μια πνοή ανανέωσης και φρεσκάδας προκειμένου να ανταποκριθεί στις καλοκαιρινές μας προσδοκίες για ξεκούραση και ανεμελιά.

9

Είτε βρίσκεται σε βουνό, είτε κοντά στη θάλασσα, το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι πως θα χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία του περιβάλλοντος τοπίου και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στο γεωγραφικό σημείο στο οποίο βρίσκεται το εξοχικό μας. Ο σεβασμός αλλά και η ανάδειξη των στοιχείων της φύσης θα αποτελέσουν τον γνώμονα για την μερική αλλά και οικονομική ανακαίνισή μας. Στις εξοχικές κατοικίες σε νησί ή γενικά δίπλα σε θάλασσα μπορούμε να δώσουμε πινελιές διακόσμησης χρησιμοποιόντας ναυτικά στοιχεία, θαλλασόξυλα, βότσαλα, ανάλαφρα πανιά όπως η γάζα και τα λινά. Στις κατοικίες που βρίσκονται σε ορεινό τοπίο, η διακόσμηση μπορεί να είναι με ξύλινα ή πέτρινα στοιχεία και τα υφάσματα ίσως πιο βαριά.

Τα χρώματα αντίστοιχα θα πρέπει να μιμούνται τον εξωτερικό χώρο. Στο νησί, χαρακτηριστικές είναι οι αποχρώσεις του γαλάζιου αλλά και IMGP0882εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι έντονες χρωματικές διαφορές που θα συναντήσουμε σε κάποια νησιά όπως πορφυρό κόκκινο,                         βεραμάν, ώχρα, κοραλί αλλά και το χρώμα της άμμου.Το βασικό λευκό που χρησιμέυει στον περιορισμό της απορρόφησης θερμότητας, είναι αρκετά χαρακτηριστικό και πολλές φορές θα μας βοηθήσει σαν φόντο προκειμένου να τονίσουμε τα όποια χρώματα επιλέξουμε. Σε ορεινό τοπίο τα χρώματα θα πρέπει να είναι πιο γήινα όπως καφέ-μπεζ αποχρώσεις παρμένες από τη γή,  σκούρο πράσινο από τα τα δέντρα και
αποχρώσεις του γκρί από τα διάφορα πετρώματα.

Γενικά προσπαθήστε να απομακρύνετε παράτερα στοιχεία διακόσμησης ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται το εξοχικό σας, καθώς αυτό και μόνο θα απλοποιήσει και θα «ηρεμήσει» το τελικό αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια, μην τοποθετείτε νησιώτικα σουβενίρ ή διακοσμητικά σε ένα σπίτι σε ορεινο τοπίο και κυρίως μην δέχεστε κάθε περισευούμενο έπιπλο, παρά μόνο εάν αυτό ταιριάζει στην αισθητική του σπιτιού σας.

12

 

Όσο πιο λιτός είναι ο χώρος, τόσο πιο εύκολα θα αποδώσετε ύφος και χαρακτήρα στο εξοχικό σας. Στοιχεία απαραίτητα για τον γαλήνιο και ξεκούραστο παραθερισμό σας.

Τέλος, εκμεταλευτείτε την ίδια τη φύση τοποθετώντας στα βάζα σας μερικά λουλούδια ή πρασινάδα από το παρτέρι σας. Ακόμα και λίγα κλαδιά ελιάς θα δώσουν φρεσκάδα και χρώμα στο τραπέζι σας.